Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Onderdendam. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zaterdag 12 september t/m 3 januari 2021
Amsterdamse School in Delfzijl - Architectuur en vormgeving

Amsterdamse School in Delfzijl - Architectuur en vormgeving

In het MuzeeAquarium in Delfzijl wordt zaterdag de expositie ‘Amsterdamse School in Delfzijl, architectuur en vormgeving’ geopend. Deze tentoonstelling gaat over de in en rond Delfzijl aanwezige in Amsterdamse School-stijl gebouwde panden. De Amsterdamse School is een in de jaren ‘20 van de vorige eeuw tot bloei gekomen bouwstijl. Kenmerkend zijn de bijzondere dakvormen, de grote variatie in baksteentoepassingen, glas-in-lood ramen en geometrische vormen.
In de expositie in het MuzeeAquarium zijn onderdelen van gebouwen te zien: dakpannen, deuren, tegels en geglazuurde stenen. Ook de zogenaamde ‘toegepaste kunst’ krijgt aandacht; in de vorm van een interieur in de stijl van de jaren ‘20 en ‘30, en objecten die verschillende stijlen uit het begin van de 20ste eeuw illustreren, zoals art deco en art nouveau. Verder worden kasten van meubelfabrikant J. Huizinga uit Groningen, alsmede oude ansichten en recente foto’s van Jaap Groeneveld getoond.
Bovendien kan een Amsterdamse School-wandeling door Delfzijl worden gemaakt. Deze wandeling is verkrijgbaar bij VVV, gevestigd in het MuzeeAquarium.

Locatie MuzeeAquarium: Zeebadweg 7
Delfzijl
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Lees meer
Vrijdag 25 september t/m 17 januari 2021
Body language - Het lichaam in de middeleeuwse kunst

Body language - Het lichaam in de middeleeuwse kunst

Van wonden in de vorm van vagina’s en wandelende heiligen zonder hoofd tot Jezus die als een druif wordt uitgeperst. Welkom in de intrigerende belevingswereld van de middeleeuwer. Vanaf 25 september 2020 toont Museum Catharijneconvent de meest fascinerende verbeeldingen van het lichaam uit het tijdvak 1300 - 1500. Het lichamelijke werd in die periode namelijk op een totaal nieuwe manier afgebeeld. Wat zat hier achter? En tot welke - in hedendaagse ogen - merkwaardige kunst leidde dit? Kruip in de huid van de middeleeuwer en ervaar een nooit eerder tentoongesteld fenomeen!

Locatie Museum Catharijneconvent: Lange Nieuwstraat 38
Utrecht
Lees meer
Zaterdag 3 oktober t/m 7 maart 2021
Henk Helmantel - Meesterschilder

Henk Helmantel - Meesterschilder

Liefhebbers van het werk van Henk Helmantel kunnen vanaf dit najaar hun hart ophalen in het Drents Museum. Van 3 oktober 2020 tot en met 7 maart 2021 staat in de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder het kunstenaarschap en het ambacht van de Groninger centraal. Helmantel wordt nationaal én internationaal geroemd om zijn meesterlijk geschilderde stillevens en kerkinterieurs. In de grote tentoonstellingszaal van het Drents Museum zijn straks ruim 80 schilderijen van Helmantel te zien. Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling zijn de voorwerpen die op de stillevens zijn afgebeeld en uit de persoonlijke verzameling van de kunstenaar komen.
Openingstijden: di t/m zo: 11.00 - 17.00 uur.
Tickets voor een bezoek aan het Drents Museum kun je op dit moment alleen online kopen.

Locatie Drents Museum: Brink 1
Assen
Lees meer
Zaterdag 3 oktober t/m 2 januari 2021
Expositie Irma Krabbendam

Expositie Irma Krabbendam

Irma is landschapsschilder. Wandelend over het eiland ziet zij achter de duintoppen nog een glimp van wat zich erachter bevindt. Fietsend dwaalt haar oog oneindig over de graanvelden. De verwondering als de zon ondergaat en het maanlicht de horizon doet oplichten. In de schilderijen van Irma is de horizon steeds duidelijk aanwezig. De horizon benadrukt nog eens extra de oneindigheid van de ruimte.

Laat u meevoeren over de eilanden, langs de akkers op het Hogeland en ervaar de ruimte in de natuur. De expositie is dagelijks te bezichtigen en de toegang is gratis en i.v.m. Covid -19 voldoende ruimte.

Locatie Kerk Rottum: Kloosterweg 13
Rottum
Prijs Toegang gratis
Inlichtingen irma@detheepot.nl
Lees meer
Vrijdag 30 oktober t/m 30 november 2020
Pinhole-foto’s van de kerken

Pinhole-foto’s van de kerken

Pinhole-foto’s van de kerken van Stedum, Middelstum, Westeremden, Zeerijp, Huizinge, Zandeweer, Leermens, Hellum, ’t Zandt, Westerwijtwerd en de Borg Rusthoven.
De serie pinhole-foto’s van oude kerken in de boekwinkel is gemaakt door Jan Alwin de Jong (Apeldoorn, 1973) en Janna Bathoorn (Groningen, 1976). Samen vormen ze Studio Stedum. EpiEclessiae noemen ze hun fotoproject, een samenvoeging van de begrippen ‘epicentrum’ en ‘kerken’ (eclessiae). Ze brengen hun fotoseries in een mooi namaak pinhole-doosje aan de man.
Te zien bij boekwinkel Kunst& Vliegwerk, Oude Kijk in ’t Jatstraat 10, Groningen.
Open di t/m vr 10-18, zaterdag 10-17 uur.

Locatie Kunst & Vliegwerk: Oude Kijk in 't Jatstraat 10
Groningen
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Lees meer
Zondag 1 november t/m 30 november 2020
Bladgoud van Moniek Westerman

Bladgoud van Moniek Westerman

In de maand november 2020 exposeert kunstenaar Moniek Westerman haar kunstwerk in de Mariakerk op ’t Zandt. De kerk is alle dagen open van 11.00 – 16.00, bezoekers hebben vrij toegang. Het kunstwerk mag aangeraakt worden, mits alles weer voorzichtig teruggelegd wordt. Moniek wil graag weten hoe bezoekers haar kunstwerk ervaren, een review op haar mailadres is welkom.

Urgente aanleiding
Voor het maken van deze installatie heb ik een urgente aanleiding. In de veel te droge zomer van 2018 zag ik de boombladeren voortijdig verschrompelen. De natuur liet op dramatische wijze zien dat zij uit het lood is geslagen. Terwijl ik de gekrulde droge bladeren door mijn handen liet gaan, viel me de vormenrijkdom op. En de schoonheid van het vergankelijke. Steeds vaker bukte ik me om een blad, maar ook takjes, boomvruchten en andere groeivormen te verzamelen. Deze overgangsfase wilde ik vastleggen in GOUD. Ieder blad heeft zijn eigen goud-kleurtoon (koper/metaal) gekregen, met eerbied. Samen vormen ze een icoon, mijn ode aan de natuur. Hier, op het graniet van de oude graven in de Mariakerk van ’t Zand hoop ik dat alle bladeren aandacht krijgen. Kniel neer en voel je vrij om er voorzichtig één op te pakken, het van dichtbij te aanschouwen en je net als ik opnieuw te verwonderen.

Locatie Mariakerk 't Zandt: Hoofdstraat 43
't Zandt
Tijd 11:00 - 16:00 uur
Prijs Toegang gratis
Inlichtingen info@moniekwesterman.nl
Lees meer
Donderdag 19 november t/m 6 december 2020
World Press Photo Exhibition 2020

World Press Photo Exhibition 2020

Detail van foto Sven Sleur

Deze wereldberoemde fototentoonstelling bestaat uit de beste, belangrijkste beeldverhalen van over de hele wereld. Portretten, documentaire series, nieuws- natuur- en sportfoto's doen verslag van wat er in de wereld gaande is. Protest en de rol van de jeugd bij het teweegbrengen van verandering is dit jaar een belangrijk thema. Alle 150 prijswinnende beelden zijn samengesteld tot een indrukwekkende, internationale tentoonstelling.

Rise Up
Wat roert zich in het Noorden? Wat is er gebeurd in een jaar van protesteren voor cultuur, natuur, rechten en traditie en wat heeft het ons opgeleverd? Noordelijke fotografen vertellen het verhaal van burgerinitiatieven, protesten en de mensen die strijden voor hun idealen.

Tickets
Check de website van NonFiction Photo voor tickets, openingstijden en meer informatie.

Openingstijden
ma t/m wo : 10.00 - 18.00
do en vr : 10.00 - 21.00
za 14, 28 nov en 5 dec : 10.00 - 18.00
za 21 nov : 14.00 - 18.00 zo : 10.00 - 18.00

Kosten
€8,00 Regulier ma t/m vr
€9,00 Regulier zaterdag en zondag
€5,00 Reductie (student (MBO/HBO/WO), onder de 18 jaar en ticketdeals
€1,00 Stadjerspashouders
€1,00 Kinderen 6 tot en met 11 jaar
€0,00 Kinderen onder de 6 jaar

Locatie Synagoge Folkingestraat Groningen: Folkingestraat 60
Groningen
Tijd 10:00 - 18:00 uur
Prijs Toegang EUR 8,00; reserveren verplicht
Lees meer
Donderdag 19 november t/m 28 februari 2021
GIMME SHELTER: The Stones in Beeld

GIMME SHELTER: The Stones in Beeld

Van 19 november tot en met 28 februari presenteren Noorderlicht en de Stichting Oude Groninger Kerken een grote tentoonstelling rond de Rolling Stones in de Der Aa-kerk. ‘GIMME SHELTER’ toont werk van fotografen, documentaires, televisiemateriaal en nog veel meer. De tentoonstelling loopt gelijktijdig met ‘Unzipped’ in het Groninger Museum en kijkt met een andere blik naar de legendarische band, door veel vroege fotografie te presenteren en de Stones mede te benaderen vanuit een Nederlands-Gronings perspectief.

FOTOGRAFIE
Bent Rej (Denemarken, 1940-2016), maakte van maart 1965 tot mei 1966 deel uit van het gevolg van de Rolling Stones tijdens de Satisfaction-tour. Hij werd vertrouweling en vriend van de band, die hem carte blanche gaf. Voormalig Stones-bassist Bill Wyman noemt Rej’s werk “the finest single collection of Stones-photographs I’ve ever seen”. Ook uit die tijd: het beruchte Stones-concert in het Kurhaus in Den Haag, dat volledig uit de hand liep. Rob Bosboom (Nederland, 1940-2017), een van de eerste echte popfotografen in ons land, vergezelde de Rolling Stones die dag. Gijsbert Hanekroot (Nederland, 1945) was in de jaren zeventig de hoffotograaf van Muziekkrant OOR. Uit die tijd stamt ook zijn prachtige Stones-archief, waarvan hij een selectie laat zien tijdens ‘GIMME SHELTER’. Hanekroot toont hun enorme uitstraling op het podium en intieme momenten daarbuiten. Claude Vanheye (Nederland, 1948) was Nederlands jongste succesfotograaf in de jaren 70 en een leidende figuur in de internationale popscene. Hij had alle wereldsterren voor zijn lens. In shoots backstage en in de studio toont hij in zijn Stones-werk de mens achter de muziek.

FILM
De Groninger Nick Landman appte al zijn vrienden: Waar was jij op 2 juni 1999? De meesten wisten het nog: in het Stadspark bij het concert van de Rolling Stones. Landman maakte er een documentaire over. Daarnaast vertonen we onbekende fragmenten uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het interview van Boudewijn Büch met Mick Jagger uit 1997 en een aantal bijzondere buitenlandse documentaires.

KAARTEN
We volgen de richtlijnen van het RIVM. Er kan gereserveerd worden voor een tijdslot via de website van VanPlan.

Locatie Der Aa-kerk: Akerkhof 2
Groningen
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer

28

november
Coronaproof genieten bij Cabaret Flexwerk

Coronaproof genieten bij Cabaret Flexwerk

Een 'gewone' cabaretvoorstelling wordt het niet voor wie Flexwerk kent van eerdere voorstellingen, maar wel een heerlijk liedjesprogramma met herkenbaar Nederlands repertoire en eigen werk. De leden van de groep Flexwerk houden afstand tot elkaar, tot de mederanger/pianist en tot het pubblek. Desondanks zal het een boeiend optreden worden.
Er zijn twee voorstellingen - een om 14.00 en een om 16.00 uur - van één uur, zonder pauze, iedereen zit op gepaste afstand van elkaar. Het publiek kan genieten van bekende en minder bekende nummers van Annie M.G. Schmidt tot Ramses Shaffy, van Don Quishocking tot Robert Long en uiteraard ook van liederen van Flexwerk zelf.
Wat heerlijk voor het publiek om weer naar een optreden te kunnen gaan en wat fijn voor de performers om weer op te kunnen treden. Iedereen is welkom, maar reserveren is noodzakelijk, dat kan vanaf 29 oktober door een mail te sturen naar Olga Schoonheim.
U wordt ontvangen met een kopje koffie of thee en wat lekkers.
De toegang ts gratis en na afloop is er een deurcollecte

Locatie Kerk Engelbert: Engelberterweg 39
Engelbert
Prijs Toegang gratis
Inlichtingen o.schoonheim@home.nl
Lees meer

29

november
Adventsconcert Leonore Lub

Adventsconcert Leonore Lub

Het concert staat in het teken van de eerste zondag van de Advent. Advent: de vier zondagen vóór Kerst. Het concert wordt verzorgd door Leonore Lub.
Op het programma staan verschillende werken van Bach waaronder de Fantasia und Fuge in c BWV 537, de zogenaamde vioolfuga in d en een van zijn mooiste werken, het Praeludium und Fuge in e (‘de grote e moll’) BWV 548. Het adventskoraal bij uitstek, ‘Nun komm der Heiden Heiland’ ontbreekt uiteraard niet. Naast twee bewerkingen van Bach speelt de organiste ook een nieuwe variatiereeks van Toon Hagen, organist van het Schnitgerorgel in de Grote Kerk van Zwolle.
Leonore Lub is organiste van het orgel in Noordbroek en (samen met haar echtgenoot Peter Westerbrink) van de Der Aa-kerk in Groningen.
Voor dit concert dient u zich aan te melden vis de website.

Locatie Kerk Noordbroek: Noordersingel 1
Noordbroek
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer